Горить, шипить, тріскає, виділяє кіптяву та чорний дим… Саме так поводить себе у камінній топці поліно з високим вмістом вологи.
— Ну і що, але ж горить! — скажете ви.
— Так, горить, тільки от таке «горіння» знижує енергетичну ефективність камінної топки та печі та ще й скорочує термін її експлуатації. Тобто вогонь є, а тепла мало.
Для того, щоб камінна топка або піч працювали на максимум своїх потужностей, справно і без перебоїв, щоб обігрівали дім і віддавали тепло м'яко і без зайвого диму та кіптяви, дуже важливо підібрати правильні дрова з відповідним рівнем вологості.
Ми радимо до заготівлі дров підійти відповідально і зайнятися цією справою завчасно. Найкраще використовувати дрова з природної сушки, тобто ті, які зберігались у провітрюваному приміщенні або на вулиці під покрівлею не менше шести місяців, включно з літніми місяцями.
Перед самим використанням порцію дров слід занести до будинку і дати ще трохи підсохнути при кімнатній температурі.
Рекомендований рівень вологості дров до 15-20%. Виміряти цей показник допоможе спеціальний прилад вологомір.
Чи можливо дізнатися рівень вологості дров без пристрою? Звичайно, тільки такі показники не будуть точними. Наприклад, поліна, принесені з двору наприкінці осені, мають вологість приблизно 17-20%, тому їх слід сушити близько доби. Але якщо треба оперативно розпалити вогонь в каміні чи печі, краще укладати такі дрова на другу-третю закладку.
Користуйтесь камінним опаленням ефективно!